Iværksættertanker bag om BLOCH EGÅ – Hvilken arbejdsplads vil vi potentielt gerne være?

Selvom BLOCH EGÅ p.t. er en meget lille, hjemmedrevet ”fritids”-virksomhed, som er ved at finde sit fodfæste i bolig-land (og der er lang vej endnu), så har vi ikke åbnet vores webshop uden ambitioner. Der er selvfølgelig ambitioner omhandlende vores produkt, salg, kundeudvidelse osv., men det er ikke hvad dette indlæg skal handle om. Langt hen ad vejen er jeg (Sarah) ikke i tvivl om, at vi har drevet vores idé til en åben webshop også på baggrund af idéer om at gøre tingene anderledes rent virksomheds- og arbejdsmæssigt. Forstået sådan at arbejdspladser (og bundlinjer) handler om relationer mellem mennesker – mennesker, der går på arbejde og skaber noget for hinanden og andre, men som også har en masse andre vigtige relationer i deres liv. Som tidligere nævnt er jeg uddannet virksomhedsantropolog, og det får mig til at reflektere over, hvordan vi ser en fremtidig organisering af BLOCH EGÅ, når vi måske en dag sidder med et kontor og flere mennesker ombord. Det vil vi gerne dele med jer, fordi det indirekte er en del af grunden til, at vi overhovedet er startet op.

Som virksomhedsantropolog har jeg arbejdet i forskellige organisationer og virksomheder på projekter med fokus på (alternative tilgange til) HR/People&Performance/strategisk implementering/medarbejder-lederrelationer. Det har været i forbindelse med arbejdsglæde og trivsel, kompetenceudvikling, sammenhænge mellem strategi og praksis og meget mere. Mit primære mål er at åbne ledernes øjne for den hverdag, som medarbejderne oplever. Ikke ud fra spørgeskemaer og måleværktøjer, men ud fra at deltage i hverdagen, have dybdegående samtaler og bringe organisationens ”tavse viden” frem i lyset. Ud fra mit perspektiv bør vi på det danske arbejdsmarked i langt højere grad turde at afprøve nye former for organisering af arbejdslivet (hvorfor er modstanden så stor over for eksempelvis 30-timers arbejdsuge?) og turde bringe den ”relationelle dygtighed” meget mere i spil. Spørgeskemaer kan bestemt nogle ting, men der er også meget som spørgeskemaer ikke kan, og hvor et fokus på relationerne, på menneskers adfærd og deres oplevelser, skaber værdifulde indsigter og arbejdsmæssig mening, som øger engagement og produktivitet. I min optik er tilliden til mennesker det bedste man kan give dem – også rent arbejdsmæssigt.

For BLOCH EGÅ som en potentiel arbejdsplads skal tillid være et nøglebegreb. Ikke tillid som jeg forstår det, som Theis forstår det, som ordbogen forklarer det, eller som du forstår det, men sådan som vores potentielle medarbejdere og medskabere forstår det. Jeg vil være nysgerrig på, hvordan et begreb som tillid forstås af dem, som jeg gerne vil udvise det overfor – fremfor at jeg taler om det uden at vide, hvad de mennesker, jeg indgår i en relation med, egentlig tænker om det. Det er det første og mest essentielle punkt: Vær nysgerrig, observerende, analyserende og undrende (i positiv forstand) i enhver relation. Vi bør aldrig tage for givet, at hvad jeg forstår ved arbejdsmæssig tillid er det samme, som du forstår det. Og lige præcis dér begås rigtig mange fejl, som vi kunne undgå ved at få et større fokus på relationel dygtighed frem for et virvar af spørgeskemaer mellem ledere og medarbejdere.

Relationel dygtighed, 30-timers arbejdsuge, medskabere frem for medarbejdere, effektivitet, fleksibilitet, mening, kreativitet, værdiskabelse- og værdiforøgelse er nogle af de ting, vi snakker om ift. BLOCH EGÅ som en potentiel arbejdsplads. Vi håber, at I er nysgerrige på at læse mere fremover?

Hav en dejlig dag!

burst

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *