At rejse er en måde at indrette sig på – og selvfølgelig rejser vi også med Elio

”At rejse er at leve”; sådan skrev mine forældre i min konfirmationssang (eller var det talen?), da jeg som 13-årig blev konfirmeret. Theis og jeg blev konfirmeret samme dag i 2001 med ca. 2 kilometers afstand uvidende om at vi 5 1/2 år senere skulle møde hinanden i gymnasiet og være besejlet i hinandens skæbne – og rejseliv – fra da af. 😉

Vi har begge været vant til at rejse med vores familier i et eller andet omfang. Det har været kør-selv-ferier såvel som flyve-ferier, og mest af alt har det været uforstyrret tid sammen, et break fra hverdagen og nye oplevelser – sammen. Theis og jeg har været vant til at rejse med hinanden, og særligt fra den dag hvor vi tog vores første, store rejse sammen til Australien og New Zealand (tilbage i starten af 2010) har dét at rejse været en naturlig del af vores forhold og vores liv. Vi elsker at rejse!

At rejse er for os alt det nye – og nogle gange samtidig velkendte – mennesker, samfund, natur, mad, dufte, klima, kulturelle oplevelser – det er anderledes indtryk, som giver os muligheden for at lære om forskelligheder, udvide vores horisont og opleve andre måder at indrette hverdagen på. At rejse sætter vores eget liv og måder vi gør tingene på i perspektiv, og vi kan godt lide det break engang imellem. Det er sundt for os. Vi elsker det.

”I kan da ikke rejse, når jeres barn er så lille?” er en sætning, vi hører indimellem. Vi snakker om den nogle gange, for den er bare lidt ærgerlig. Det er jo helt fair at ikke alle interesserer sig for at rejse, eller ikke orker det med deres børn, eller ikke kan forestille sig selv at ville det, når de engang får børn – for man rejser jo på en helt anden måde, når man har sit barn/sine børn med – uden tvivl(!). Men at man ligefrem kan have et behov for at udtrykke, hvor fjollet det er at rejse med barn, at det er spild af penge eller synd for barnet, dét er vi noget uforstående over for?

Selvfølgelig rejser vi stadig, selvom vi har fået vores søn. Selvfølgeligheden ligger i, at vi som minimum ville prøve det af. Hvorfor skulle vi ikke det? Vi elsker stadig at rejse – også med Elio. Hans liv startede i Thailand, og inde i maven besøgte han Berlin og Rhodos. Som 5 mdr. gammel var han i London, og som 9 mdr. gammel var han i Thailand ”igen”. Det er en naturlig og vigtig del af vores liv, og hvis penge ikke var et issue (eller vi ikke brugte dem på at renovere hus), så rejste vi da også meget mere. Den måde vi indretter os på er jo altid valg og fravalg – prioritering. Vi vil hellere spise take-away og gå på restaurant meget sjældent, og købe tøj i H&M, for så at have råd til at rejse. Det er nogle af de bedste penge, vi har brugt i vores liv – dem, vi har brugt på at rejse. Så derfor er det også sådan for Elio og bliver det fremadrettet. Fordi vi er hans forældre og gerne vil give ham muligheden for at opleve verdens forskelligheder, at mennesker er forskellige, at klimaet er forskelligt, at maden er forskellig, at det kulturelle – måden vi indretter på – er forskellig.

Vi indretter os ikke ens i den her verden, og vores egen hverdag bliver vendt og drejet, når vi rejser væk fra den. Det er enormt befriende for os, og vores oplevelser med Elio som rejsebuddy har i hvert fald ikke afskrækket os fra at gøre det igen – til efteråret rejser vi nemlig tre uger til Vietnam. Så selvom det er en helt anden måde at rejse på, når man er blevet tre i stedet for to, så kan vi da kun anbefale at prøve det af, hvis man ellers er til sådan noget. For jo, hvis vi rejste primært for at ligge og slappe af ved en pool (hvilket vi bestemt også nyder), så er det ikke meget på agendaen, når man rejser med et lille barn, i hvert fald ikke med Elio – men med forældrerollen får afslapning jo generelt en helt, helt ny betydning.

Faktisk er vores drøm, at vi engang kan opholde os i eksempelvis Asien hver januar-februar måned. Det kræver høj grad af fleksibilitet, tillid og muligheder rent arbejdsmæssigt, men man skal jo aldrig sige aldrig. 😉

sdr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *